Агенцията по заетостта

http://www.az.government.bg/internal.asp?CatId=15/01/02&WA=Training/Papki/termist.htm

ЗАВАРЧИК

КЪДЕ ЩЕ СЕ РЕАЛИЗИРАМ?
Заварчикът се реализира в енергетиката, машиностроенето, строителството, корабостроенето, кораборемонта, а също и в различни фирми за ремонтни дейности в сферата на услугите.

КАКВО ЩЕ РАБОТЯ?
Дейностите, които извършват заварчиците се делят на: oсновни - свързани с извършване на заваръчната операция - ръчно, механизирано или автоматично; спомагателни - подготовка на заваръчната машина или съоръжение за работа, работа с инструменти и приспособления (за захващане, за почистване на шева и други), обезпечаване с материали за извършване на процеса (електроди, заваръчни телове, флюси и др.); контролни - контрол на ъглови и линейни размери. При самостоятелна стопанска дейност организира работата на фирмата, контролира извършваните дейности, следи снабдяването с материали и консумативи и пр.

КАКВО СЕ ИЗИСКВА ОТ МЕН?
• Умения за работа с техника;
• Умение за разчитане на техническа документация;
• Точност и прецизност;
• Спазване на правила и технологичен ред.

С КАКВО ЩЕ РАБОТЯ?
Предмети на труда за заварчика са детайли и металоконструкции от черни или цветни метали и сплавите им. Средствата на труда обхващат заваръчни машини и съоръжения за електросъпротивително, газокислородно и други видове заваряване; консумативи - електроди, заваръчни телове, флюси и други материали, техническа документация - чертежи, технологични карти, нормативи, инструкции, инструменти – чук, клещи и предпазни средства – защитни очила, екран, ръкавици, обувки и облекло от плътен материал.

С КОГО ЩЕ РАБОТЯ?
Професионалните контакти на заварчика са вътрешни - с колеги заварчици, конструктори, технолози и др. При самостоятелен бизнес заварчикът има и външни контакти - с клиенти, доставчици на материали и пр.

КЪДЕ ЩЕ РАБОТЯ?
Работните места на заварчиците са в производствени помещения и на открито. Твърде често се работи на скелета, площадки във въздуха, тесни и неудобни места. Изложен е на неблагоприятното въздействие на ултравиолетовите лъчи, които нанасят поражения на очите. Освен това при заваряване се отделят химически вредни вещества като въглероден оксид, азотни оксиди, метални аерозоли и др. Работните места на открито се характеризират с разнообразието на климатичните условия – вятър, дъжд, студ, горещина и др.

КАК ДА СЕ ОБУЧА?
Изисква се завършен шести клас, навършени 18 години и медицинско свидетелство, че сте годни да упражнявате тази дейност. Обучението е в професионални гимназии, професионални училища и Центрове за прафесионално обучение по специалностите: "Технология на машиностроенето – топла обработка", "Заварчик" и "Заваряване". След завършване на обучението се присъжда първа степен на професионална квалификация.

КАКВО ЩЕ ИЗУЧАВАМ?
Материалознание, Техника на безопасност, Апаратура за заваряване, Заваръчни добавки, Подготовка и получаване на заваръчния шев, Заваряване на ъглови шевове с дебелина на плочата: 1…13мм., Заваряване на тръби с диаметър по-голям от 100 мм. и др.

Код по НКПД: 7212 2004
Код по СППОО: 5210901

шев заваръчен наваряване плазменолазерно обучение законово уредба припои спойка





{START_COUNTER}